Meest gestelde Barbecue vragen

Barbecueën doe je niet alleen! Als het kwik boven de 15 graden komt krijgen we al zin in BBQ-en.

We zitten namelijk ook weer aan de goede kant van de kalender! Wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij een geslaagde BBQ? En welke BBQ gebruik je op welke plek? Dat zijn allemaal vragen die we dagelijks via mail, telefoon of whatsapp krijgen. We zetten de meest gestelde barbecue vragen maandelijks voor je onder elkaar. Want barbecueën of grillen is natuurlijk het lekkerste met goed weer maar eigenlijk is ieder seizoen geschikt om een heerlijke spare-rib, T-BONE, Sjasliek of zalm te maken.

Wanneer gebruik je een gas barbecue?

Een gas barbecue is uitermate geschikt wanneer je vaak grotere gezelschappen hebt. Of als je de BBQ niet alleen gebruikt bij gezellige avonden maar in de zomer als een soort vervanging van de keuken. Een Gas BBQ is over het algemeen makkelijker schoon te houden en heeft ook als voordeel dat hij binnen enkele minuten op de juiste temperatuur is. In tegenstelling tot andere barbecues zul je bij een gas barbecue weinig extra smaak toevoegen aan je gerechten. Iets wat natuurlijk in een Kolen BBQ of Smoker wel het geval is. We hebben diverse merken gas barbecues op voorraad van klein tot groot en van recreatief gebruik tot professioneel. Zowel binnen de Tepro lijn als binnen Outdoor Chef en Quan Garden Art.

Hoe krijg ik de beste smaak van een houtskool BBQ of een Smoker?

Bij het barbecueën op een originele houtskool BBQ of smoker draait alles om geduld. Je hebt de tijd nodig! Haastig BBQ-en is zelden goed! Dat is dus het basis ingrediënt daarnaast zul je moeten kijken naar het type houtskool, briketten en rookhout dat je gebruikt. Dit is uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid en het type gerechten dat je gaat maken.

Wat is de beste temperatuur voor een houtskool BBQ?

De beste temperatuur om op te barbecueën bij een houtskool BBQ is afhankelijk van het gerecht tussen de 100 en 250 graden. Vaak als je de kolen of briketten vanuit de kolenkit in de BBQ legt loopt de temperatuur op tot 300 graden of hoger. Je moet dan nooit een gerecht op de barbecue leggen. Hierdoor schroei je het vlees of de vis dicht en verlies de structuur van het gerecht. Ook zal de smaak afvlakken doordat je veel enzymen kapot bakt.

Hoeveel kolen of briketten gebruik ik bij het barbecueën?

Bij het barbecueën met houtskool of briketten kun je de hoeveelheid kolen afstemmen op het aantal gerechten en het aantal gasten die je te eten hebt. We houden rekening met een 4 “stuks” (vlees – vis – gepofte aardappel) per persoon. Bij 4 personen heb je dan 1 volle kolen kit nodig met houtskool. Bij briketten kun je volstaan met 3 kwart. We gaan dan uit van een grote kolenkit.

Wanneer gebruik je kolen en wanneer briketten?

We gebruiken kolen bij barbecues zonder luchttoevoer en briketten bij barbecues met luchttoever. Kolen branden sneller maar korter (ongeveer 1.5 uur) briketten branden langer en hebben energie (zuurstof) nodig om te blijven branden. Het voordeel van briketten is dat je vlees langzamer en langer kunt garen wat de smaken ten goede komt. Ook kun je bij briketten makkelijker een combinatie met rookhout maken. Dat zijn op smaak gebrachte snippers.